ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА АВСТРАЛИЯ

           Австралия  е страна която се намира на другия край на света. Тя е една от предпочитаните туристически дестинации в световен мащаб. Не трябва обаче да се забравя че въпреки благопрятните условия за живот и контрасните пейзажи , там често срещаните явления са пожарите и наводненията. Тази информация и още доста любопитни факти биха били ползени за бъдещите емигранти в Австралия .

– Гласуването в Австралия е задължително

В Австралия да гласуваш е граждански дълг. Всеки гражданин трябва да гласува на парламентарните и сенатски избори . Гражданите , които откажат да гласуват биват санкционирани първоначално с 20 австралийски долара и ако се повтори ги грози затвор или полагане на обществено полезен труд в размките на 3 месеца ! За това изборите тук се взимат насериозно . През последните 50 години избирателната активност в Австралия не е била под 92%

 

  • Столица на Австралия е Канбера

Населението на Канбера надброява около 350 хил души . Градът се намира между двата най големи града  Мелбърн и Сидни . Изборът за столица между Сидни и Мелбърн  бил труден и за това статут на столица приел по-малкия град Канбера .

 

-Уникална дива природа

Австралия има дива природа която  е много по-различна от тази в останалата част на света. Приблизително 90% от дивите животни се срещат само на този континент . Само едно на десет животни сме срещали някъде другаде. Този невероятен процент на уникални видеове се дължи на уединеното географско положение на Австралия . В продължение на милиони години тук не е имало контакт с други култури .

 

Най токсичния континент в света.

Австралия се счита за най-токсичния континент в света .Безброй уникални животински видове са отровни и за това може да се каже , че ако напуснете този континент живи , би било голям късмет. Дали паяци, змии, риби ,медузи или невинно изглеждащи растения :Смъртта дебне отвсякъде .За това има специализирани ваксини които е необходимо да си направите, преди да заминете за Австралия .

 

 

-Медузите в Австралия

Ето и един пример. от Ноември до Май тропическите плажове в северната част на континента са трудни за използване. През тези месеци  бреговете са окупирани от милиони медузи . Докосването от този вид медуза може да бъде много болезнено дори и смъртоносно. В близост до големите градове има участъци от плажове ,които са оградени от мрежи и само там къпането би било безопасно. Като алтернатива може да използвате защитен костюм от медузи .

 

-Животът в Австралия е около бреговете

Невероятен факт е ,че близо 85 % от населението на Австралия живят на около 50м от брега . Страхотно нали ?

 

 

 

-Австралия е много рядко населена

Австралия е шестата по големина страна в света. Въпреки това там живеят едва 22.8 милиона души .

Гъстотата на населението е 2.9 жители на квадратен метър .

-Един от най големите изолирани градове се намира в Австралия

Това е Пърт (Perth) Населението му надброява едва 1.7млн души и представлява около 80% от населението на Западна Австралия. Като най -близкият град с най малко 100000 души  се намира на 2100км по права линия на изток .

 

-Хотел означава Пъб

На всякъде където видите надпис „Hotel“ означава че вътре ще откриете кръчма . Разбира се има и стаи , но колко се използват е друг въпрос. В по-малките населении  места любителите на алкохолните напидки се навъртат винаги около места с надпис  „Hotel“

Това объркващо име има историческо значение . През 19ти век , законите за алкохола в Австралия били много строги . Лиценз за продажба на алкохол можели да получат търговци които предлагали и стаи . И така  „Пъбовете“ се превърнали в хотели . Дори и днес , законите са по строги , от колкото при нас. Например в супермаркетите е забранено да се продава алкохол . , за това има специализирани „Bottle Shops“

 

– Бялата политика на Австралия

Днес Австралия е сравнително мултикуториална страна . Най малкото в големите градове като Мелбърн  и Сидни ., Но дълго време Австралия е била расистка държава.

До 70-те години емиграцията в Австралия е била много строго контролирана ,допускани са били само бели европейци .Емигрантите е трябвало да се явят на тест по език. който да докаже владеенето на европейски език. По този начин не искали  да допускат Азиятци в страната.  Именно поради тази причина В Австралия ще откритете големи общности от Сърби ,Хървати , Румънци , Гърци и Турци ..Българи се срещат , но по рядко.