Американски експерти съобщиха, че популярни сладки изделия, съдържащи определена добавка, могат да предизвикат развитието на рак.

      Според учените опасността от тях се крие в това, че съдържат изкуствените химически съединения.

Най-опасните за човешкото здраве, както отбелязват учените от САЩ, са сладките храни, съдържащи добавката E129 – оцветител, който придава на продуктите червени нюанси.

Данните от изследването сочат, че оцветителят предизвиква абнормна клетъчна активност и появата на рак.

 

              Къде е особено много вредно боядисване? Един от нейните богати източници е червените смолни мечки. Експертите препоръчват да не купуват тази сладка, особено за децата. Също така, според учените, E129 е широко използван от производителите на сладолед. Експертите съветват да се избягват продукти, които включват използването на различни допълнителни добавки за подобряване на вкуса.  Изследователите отбелязват, че не само Е129, но други оцветители и консерванти могат да бъдат канцерогенни вещества по отношение на човешкото тяло, които са в контакт с него се увеличава вероятността от поява на рак. По-специално, много от тези съставки се съдържат в газираните напитки. В тази връзка учените се считат за опасна консумацията на „Фанта“