ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ДУБАЙ

    Дубай е един от най-вълнуващите градове в света.Основните сектори на икономиката са туризъм и имоти.Тук се развиват едни от най-модерните и скъпи имотни проекти в света.Вижте няколко факти за Дубай, които може би не знаете е че 1 от всеки 4 строителни крана в света се намира в Дубай

Строителството в Дубай не само, че върви с пълна пара, но и 24% от крановете в света работят по обекти там! .За построяването на изкуствения остров Палм Джумейра е бил донесен пясък в количество, достатъчно да напълни Емпайър Стейт Билдинг 2.5 пъти.Внесеното количество е 94 млн. кубични метра, а Емпайър Стейт Билдинг побира 37 млн. кубични метра.В Бурж Ал Араб има достатъчно злато, за да се покрият 46 265 картини „Мона Лиза“

 

 

             Интериорът на сградата е покрит с 1 790 кв. метра злато.Полицията в Дубай харчи за една суперкола сума, достатъчна., за да се изпрати дете в колеж .В Дубай полицията ползва супер коли, най-вероятно, за да впечатлява туристите (в което успява).Във флотата им има Ferrari FF (500 000 долара), Lamborghini Aventador (397 000 долара) и дори Aston Martin One-77 (1.79 млн. долара). Най-скъпият колеж в САЩ струва 247 908 долара за 4 години.Около 85% от населението е дошло от чужбина.Около 10-15% от населението са местни, останалите са дошли от други държави. Най-много хора има от Индия, Пакистан и Бангладеш, от където идват мнозина, за да работят в строителството. За съжаление много от тези хора работят при ужасни условия.Състезанията с камили са мултимилионен бизнес.В Дубай са много популярни състезанията с камили – индустрия за милиони долари. За жокеи са били използвани деца, но след протести на организации за защита на децата в момента те биват земеняни от роботи. Всеки робот струва между 300 – 10 000 долара.

 

 

         Бурж Халифа е толкова висока, че залезът за първите и последни етажи е в различно време.,тя има 160 етажа и тези на последния виждат слънцето много по-дълго от тези на първите.Ако Бурж Халифа беше във Фрайбург, Германия, тя щеше да се вижда от Страсбург, Франция Сградата може да се вижда от 95 км.40% от продажбите на злато в света са в Дубай.През 2013 година в света е изтъргувано злато за 70 млрд. долара.Всичкото това злато тежи колкото 354 слона.Дубай строи град с контрол над климата и големина 2.25 пъти, колкото Монако.

 Дубай планира да построи град с контрол на температурата, който ще има територия от 4.45 кв. км. Монако има територия от 2.02 кв. км.През 2013 година в Дубай е имало повече туристи, отколкото жители в Женшен.

През 2013 над 11 милиона души са отседнали в хотели в Дубай.Населението на китайския град Женшен е 10.3 млн. души.39% от прочутия хотел Бурж Ал Араб е неизползваем.Това е четвъртият най-висок хотел в света и единственият със 7 звезди.39% от площите в хотела обаче са неизползваеми. Явно създателите му са държали повече на външния вид, отколкото на функционалността.Кралският апартамент в хотела струва 20 000 долара на вечер.Дубай произвежда достатъчно петрол, за да напълни 4.5 олимпийски басейна на ден.Това са между 50 000 и 70 000 барела на ден.През пиковата си 1991 година Дубай произвеждаше 400 000 барела.В Дубай има официално регистрирани 4 милиардера. Техните пари общо са колкото БВП на Хондурас (18.8 млрд. долара).4-та мъже са Абдул Азиз Ал Гураир, Маджид Ал Футаим, Калаф Ал Хабтор и Абдула Ал Футаим.В момента Дубай строи увеселителен комплекс на стойност 64.3 млрд. долара.