Индийска кухня

     Индийската кухня е една от най-популярните в света. Популярна е не само сред индийския народ, но и сред голяма част от населението в Северна Америка и Европа.

Индийската кухня се характеризира с използването на различни подправки, билки и зеленчуци, отглеждани в Индия, както и с широко разпространената сред големи части от обществото вегетарианска практика. Всяко семейство се характеризира с широк асортимент от ястия и техники на готвене. В следствие на това индийската кухня варира според регионите, отразявайте разнообразната демографска структура на етнически разнообразният индийски субконтинент.

Религиозните вярвания и културата играят важна роля в еволюцията на индийската кухня. Търговията с подправки между Индия и Европа често е цитирана като основният катализатор за европейските Велики географски открития. Колониалният период представил европейските готварски техники в Индия, като така били обогатени разнообразието и гъвкавостта на индийската кухня. Индийската кухня е имала забележително влияние върху кухните по целия свят, особено върху тези от югоизточна Азия.

Като земя, която е преживяла обширна емиграция и размесване през много хилядолетия, индийската кухня се е облагодетелствала от многобройни влияния по отношение на храната. Разнообразният климат в региона – от подчертано тропичен до алпийски – също значително е помогнал с разширяването на редицата съставки, лесно достъпни в много готварски школи в Индия. В много от случаите храната се е превърнала в белег на религиозна и социална идентичност с различни табута и предпочитания (например част от членовете на индуската религиозна секта джайна не консумират никакви корени или кореноплодни зеленчуци). Силно влияние върху индийските храни е оказало дългогодишното вегетарианство сред частите на индуските, будистките и джайна общностите в Индия. Хората, които следват стриктна вегетарианска диета наброяват между 20 и 42% от населението на Индия, докато по-малко от 30% ядат месо.

Основните продукти в индийската кухня са оризът, atta (брашно от цели пшенични зърна) и разнообразни варива, най-важните от които са masoor (най-често червена леща), chana (нахут), toor (гълъбов грах или жълт нахут), urad (черен нахут) и mung (зелен нахут). Варивата се използват обширно под формата на dal (пикантна яхния). Някои от варивата като chana и mung се обработват и под формата на брашно (besan).

Повечето индийски ястия с къри се готвят в растително масло. В северна и западна Индия, фъстъченото масло традиционно е най-разпространено за готвене, докато в източна Индия синапеното олио е по-често използвано. В южна Индия кокосовото олио е често срещано. През последните десетилетия слънчогледовото олио и соевото олио са станали популярни из цяла Индия. Хидрогенното растително олио, известно като Ванаспати, също е популярно средство за готвене, заместващо претопеното масло.

           Най-важните и често използвани подправки в индийската кухня са чили, черните синапени зърна (рай), кимион, куркума, асафетида, джинджифил, кориандър и чесън. Популярните смеси от подправки са гарам масала, което обикновено е смес от 5 или повече изсушени подправки, обикновено включващи кардамон, канела и карамфил. Всеки регион и понякога всеки отделен готвач има характерна комбинация от подправки за гарам масала. Года масала е популярна смес от подправки в Махаращра. Някои листа се използват често като листата от канела, кориандър, фенегрик и мента. Типично за цялата южноиндийска кухня е използването на листа къри. В сладките ястия се използват отлежали есенции от кардамон, шафран, индийско орехче и розови листа.

     Терминът “къри” в Индия обикновено се разбира като сос вместо като подправка.

Няколко обичая се асоциират с начина на консумиране на храната. Традиционно ястията се ядат или на пода или на много ниски столчета или възглавнички. Храната най-често се яде без прибори като вместо това се използват пръстите на дясната ръка. Често роти (основно название за индийските плоски хлебчета) се използват, за да се загребва от кърито, без то да се допира до ръцете.

 

Ето какво можете да приготвите в домашни условия :

 

 

Бами – Комбиниция от свинско месце със зеленчуци и юфка

             Необходими Съставки                  свинско месо - 500 гр.                  юфка - 500 гр.                  чесън - 4 скилидки                  олио - 1 к. ч.                  домати - 5 - 6 бр.                 гъби - 200 гр.                 пресен лук -...

повече информация

Мжадара – ориз по индийски с леща и лук

            "Не просто леща с лук, а истинско зеленчуково   вълшебство в чиния. Опитайте и ще се убедите сами "Необходими Съставки леща - 3/4 ч.ч. ориз - 1 ч.ч. лук - 3 глави олио - 6 с.л. сол - 1 щипка куркума - 1/4 ч.л. индийско орехче - 1/4 ч.л. масло - 2 с.л....

повече информация

Жълт Ориз по Индийски

Необходими Съставки ориз - 200 г перлен чушки - 1 бр. лук - 1 глава куркума - 1 ч.л. канела - 1 щипка дафинов лист - 1 бр. зеленчуков бульон - 1 кубче сол   Начин на приготвяне Оризът се измива и се оставя за половин час в студена вода.След това зеленчуците се...

повече информация