Японска кухня

      Японската кухня е особено интересна и привлича много почитатели във всички точки на планетата. Много от традиционните ястия в страната се доближават или имат идентични основи с тези на съседните страни. Въпреки това в понятието японска кухня отдавна е отпаднала представата просто за готвене. Наред с важността храната да изглежда добре, тя трябва да има и съответните вкусови качества.

Така например една от основните съставки в японската кухня – оризът се използва и по чисто практични причини – висока калоричност. Оризът съдържа голямо количество въглехидрати около 75% до 85%, а около 5% до 10% са протеини. Тези вещества са с много висока усвояемост от организма около 96%. Това прави оризът изключително хранителен. Една от предпоставките за неговото непрекъснато присъствие в различните ястия от японската кухня.Една от традициите на залегнали в хранителните навици на населението е консумацията на саке. Но според правилата на цялата японска кухня местната напита саке не се консумира едновременно с яденето на ориз.

 

 

                                                                               Маринованата храна и японска кухня

Има няколко интересни факта за типичната японска кухня относно типът храна, която се консумира. Така например традиционно е мариноването. Този процес се прилага основно за риба, а както е добре известно по такъв начин е получено и сушито. Маринованата риба се използва не само при приготвянето на суши, но и при други ястия като например сашими.

Бульонът е друга традиционна за японската кухня храна. Той се вари и след това се прибавя към различни ястия – например супа. Има и вариант да се консумира като отделно ястие. Пържените ястия също са част от японската кухня. Пример за едно такова ястие е темпурата. Тя се приготвя изключително лесно, а резултата определено впечатлява със своите вкусови качества. Използва се както за месо, така и за зеленчуци. Много често в традиционната японска кухня присъстват и плодовете.

Те обикновено се поднасят в прясно състояние – почти необработени. Редовно, дори в днешни дни менюто на японците завършва с тънко нарязани парчета сезонен плод, който се поднася красиво подреден в купичка. Често се прибавят и допълнителни вкусове като например глазура от белтъци.

                                        Специални храни

Има и една определена група храни, които са традиционни за японската кухня, но се приготвят сравнително рядко. Подобни ястия се поднасят само в конкретни случаи. Една такава специфична храна е кайсеки. Този храна е смесица от изкуство и феерия от вкусове. Поднася се традиционната чаена церемония, която в исторически план е много известна по света и се отличава с красота и изящество. От друга страна днес този ритуал е доста повече атракция и доста по – малко традиция.

Спагети по японски

                     Начин на приготвяне -В тенджера се сгорещява олиото и се задушават лука и чесъна, добавя се пилешкото филе, моркова, картофите и пипера и се пържи с разбъркване. Добавя се кърито и джинджифила. -Добавя се 3/4 ч.ч. вода, покрива се с капак и се...

повече информация

Оризови палачинки с плодове

Начин на приготвяне -Яйцата се разбиват със солта. Добавят се разтопеното масло, млякото и брашното. Добре разбитото тесто се оставя да престои 30 минути. -Oризът се вари 15 минути в 150 мл вода. Оставя се да поизстине, след което се смила и се прибавя към...

повече информация

Портокалов двупластов японски десерт

                         Начин на приготвяне Разбъркваме млякото с яйцето. В тенджерка слагаме портокаловия сок, сметаната и захарта. Разбъркваме ги на слаб огън (само да се затоплят, не да заврат), докато всичко се хомогенизира. Добавя се млякото с яйцето и се бърка...

повече информация