Руска кухня

    За руската кухня е характерна рационалност в рецептурата и технологията на храната. Основен продукт е месото — говеждо, телешко, свинско, овнешко, птици и дивеч. Разнообразието на риба и рибни продукти е голямо. Търсен в целия свят деликатес е черният и червеният руски хайвер.

       Ястията се приготвят без силни запръжки и подправки и по този начин се подчертава натуралният вкус на основния продукт. Руската кулинария се отличава с разнообразни предястия: винегрети, зеленчукови салати, салати от риба, от месо, от птици, хайвери, солени и пушени риби, салати с майонеза, със сметана. Заливките и сосовете за студените предястия са от сос майонеза, сметана, растително масло, оцет, горчица и хрян. Като топли предястия се поднасят блини със солена плънка и сметана, пелмени, воловани, омлети, топли колбаси и др. Водещо място в руската кухня заемат супите. Те се отличават с разнообразие, висока хранителна стойност, своеобразен вкус и аромат. За основа на супите се използват месни, гъбни, рибни и зеленчукови бульони, прясно мляко, квас. Особено разпространени са щи, разсолник, борш, солянка и др. Към супите като правило при оформяне на порциите се прибавя сметана. Представители на студените супи са акрошка, цвеклова супа.

 

      Широко известни са и супите под общото наименование разсолник, които се приготвят с прибавка на кисели краставички и саламурата от тях. В масовото хранене намират приложение млечните и пасираните супи.Едно от най-разпространените първи ястия е щи, при което за основен продукт се използва прясно или кисело зеле или листен зеленчук. Поднася се с твърдо сварени яйца и сметана. Много популярна е рибената супа уха с всички нейни разновидности — уха с черен дроб на налим, по бурлацки, по рибарски, с пелмени. Един от основните хранителни продукти в Руската кухня е зърното и продуктите от неговата преработка. Съществува голямо разнообразие от кифли, колачи, пряники, краваи. В националната кухня добре са съчетани зърнените продукти с останалите храни — черен дроб, риба, яйца, извара. Наред с ястията от зърнени храни в руската кухия важно място заемат тестените изделия: пелмени, блини, кулебяки, пироги, пирожки. Тяхното приложение е твърде универсално. Използват се като студени предястия, сушени притурки, десерт или като закуска. Големият добив на риба и рибни продукти определя и тяхното широко приложение в кулинарията. Рибата се употребява в прясно и замразено състояние, солена, пушена, маринована. От нея приготвят супи, основни ястия.

      За основни ястия месата се варят или задушават, а тези от млади животни се пържат или пекат. Оформят се най-често със сметанов, млечен, гъбен, доматен сос. Пикантен вкус се постига с прибавка на кисели краставички. Асортиментът на ястията от смляно месо е почти същият като в съвременната българска кухня. Прясната риба се приготвя пържена, печена, на шиш, в електропекареп шкаф. Намират приложение ястията от смляно рибено месо — зрази, биточки, тефтели. Много вкусни са задушените риби със сос по руски или доматен, за печените риби със сос по руски или доматен, запечените риби със сметанен, бял, млечен, гъбен сос. Широко застъпени са ястията от субпродухти.Освен тестените десерти, приготвят се още кисели, компоти, чай, сладки млечни каши, сладоледи.

                                                                                          Интересни факти за руската кухня

        Макар много любители на руската кухня да са пробвали и да са се научили сами да си приготвят супи като щи, традиционните руски боршове, разсолници и солянки, или пък ястия като Бьоф Строганов, Зрази, пелмени, блини, разтегаи и др., повечето от тях надали са се замисляли дали знаят нещо повече за руската кухня, освен нейните рецепти. А тя има богата история и е свързана с много интересни факти. Ето само някои от тях: – Въпреки че днес картофите се считат за втори хляб в Русия, това не винаги е било така. Смятало се, че те са носели само болести и се е наблягало на консумацията на зеленчуци като ряпа, зеле, кромид лук, моркови и цвекло. Подобно на картофите, чушките също доста по-късно са станали популярен зеленчук из земите на русите. – Сред най-разпространените зелени подправки в Русия са копър, магданоз и зелен лук. С тях се подправят традиционните руски боршове.                                                             

Борш – До втората половина на 18 век доматите са били считани от русите за греховни плодове и са наричани с имена като „кучешки плод“ или „бесни ягоди“. Днес доматеният сок и станал толкова популярен, колкото и руският квас. – И днес руският народ набляга на тестените изделия, като надали има домакиня, която да не знае как се приготвят тиганици, блини, пелмени, разтегаи, ватрушки, кулебяка и др. – Голямото разнообразие от руски рецепти за риба и морски деликатеси се дължи на факта, че някога риболовът е бил основният поминък на населението.                                                                                                                        Ватрушки   – Месото по обичай се готви доста по-продължително време, отколкото е обичайното му обработване в европейската кухня. Предполага се, че това се дължи на факта, че някога то се е сервирало само по поводи и всичко, което е съдържало месо се е възприемало като тържествено ястие. – На руската трапеза винаги трябва да има и алкохолни напитки. Изпиването им е ритуал от незапомнени времена и винаги е съпроводено с наздравици. Когато се изчерпат традиционните, като такива за късмет, благоденствие, щастие, здраве и т. н., започват да се измислят и много други по-колоритни наздравици като находчивостта им се покачва с изпитите питиета. – В недалечното минало много по-разпространен алкохол в Русия от водката е било червеното вино. То се сипвало на всички гости и се изпивало на един дъх.

 

   Ето какво можете да  приготвите на бързо  :

Салата с ориз от рибна консерва

Необходими Съставки ориз - ½ чаша моркови - 3 бр. яйца - 4 бр. риба - 1 консерва от 200 г сайра или скумрия в масло червен лук - 1 глава майонеза - 200 гр. магданоз - за украса Начин на приготвяне Предварително сваряваме ориза, морковите и яйцата. Настъргваме...

повече информация

Винегрет с три вида месо

Необходими Съставки пуешко месо - 100 г пилешко месо - 100 г телешко месо - 100 г червено цвекло - 1 глава кисели краставички - 1 бр. яйца - 2 бр. (твърдо сварени) картофи - 6 бр. (сварени) каперси - 2 с.л. боб - 1/2 ч.ч. (сварен) оцет - 20 мл олио - 4 с.л. горчица -...

повече информация

Рибна салата Херинга

       Необходими Съставки     маринована херинга - 1 брой     царевица - 1 бр. консерва     зелен лук - 1 връзка     маслини - 100 г едри     девесил - 1клонка     краставица - 1 бр.     сол     зехтин        Начин на приготвяне Вземете дълбока купа и и нея...

повече информация