Стресът може да се появи в живота ни по всяко време и с различни нива на интензивност. Понякога само един разговор може да се окаже стресиращ за нас, докато в други случаи стресът се натрупва с времето. Без значение от причината – вижте тези 6 техники за бързо намаляване на стреса!

Физиологично стресът може да бъде обяснен като отговор на тялото ни в животозастрашаващи ситуации. Когато човек се чувства застрашен, неговата нервна система реагира и освобождава стрес хормони като адреналин и кортизол. Това е начин тялото да се защити, тъй като в извънредни стресови ситуации ние оставаме нащрек, енергични, а дори и със „свръхчовешка сила”, която ни помага да се измъкнем от опасност.

 

      В живота на човек обаче не се случват често подобни екстремни моменти. Въпреки това много хора в развитите страни са подложени на стрес. Защо? Всичко се свежда до начина на живот, многото проблеми, задължения и отговорности.  При по-продължителен период от време стресът може да доведе до здравословни проблеми като нарушения на нервната система и умора.Това от своя страна може да създаде усещане за безпокойство, а дори депресия. Следващия път, когато се почувствате стресирани или претоварени, опитайте тези техники против стрес за бързо облекчение:

                                                  1.Съсредоточете се върху дишането си

    Вашите мисли са пряко свързани с дишането ви. Ако чувствате стягане в гърдите, притеснени сте и в главата ви е каша от негативни мисли, вероятно дишате прекалено бързо и не достатъчно дълбоко. Забавете дишането си, за да балансирате ума и да се почувствате добре. Всичко, което трябва да направите е: вдишайте в продължение на 5 секунди, задръжте дъха си за 5 секунди и издишайте за 5 секунди.

                                                   2.Направете пауза

    Ако реагирате твърде бързо по време на стресови ситуации, може да казвате или правите неща, за които по-късно да съжалявате. Освен ако не се намирате в извънредна ситуация, вашият отговор вероятно може да изчака поне няколко секунди. Променете своя модел на незабавно реагиране и се научете да правите пауза. Просто не говорете за кратко, дишайте и се насладете на спокойствието, което ще ви

                                               3.Излезте сред природата

         Прекарването на известно време сред природата има бърз релаксиращ ефект. Независимо дали ще изберете близкия парк (където е най-добре да намерите усамотено кътче само за вас), планината или пък плажа, близостта с природата ще ви се отрази успокоително. Ако нямате възможност веднага да отидете сред природата, може да си пуснете релаксивни природни звуци – в интернет има много такива. Достатъчно е просто да затворите очи, да ги слушате и да си представите, че се намирате на някое красиво място.

                                              4.Тренирайте

Спортът освобождава по естествен път адреналин и ендорфини, които ви карат да се чувствате добре. Можете да успокоите ума си и да намалите допълнително стреса, като се съсредоточите върху самото изпълнение на упражненията, които правите. Насочете вниманието си върху техниката на тренировката и върху това по какъв начин тя ви кара да се чувствате. Най-просто казано – свържете се с тялото си и укротете неспокойния си ум.

                                               5.Вземете студен душ

Хидротерапията е прецизна и сложна наука с множество ползи за тялото и ума. Студеният душ може не само да намали стреса, но и да отвори капилярите, което пък връща нормалния тласък на кръвта обратно към органите. Това се отразява благоприятно върху сърцето, бъбреците, белите дробове и черния дроб. Когато решите да си взимате студен душ, не забравяйте да започвате първо с краката и ръцете.

                                              6.Пуснете си релаксираща музика

Музиката има силата мигновено да трансформира енергията и да ни накара да бъдем или щастливи, или натъжени. Ето защо, когато сте стресирани, трябва да слушате релаксираща музика, която да ви кара да се чувствате добре. Избирайте песни с положителни текстове и мелодии, защото по този начин тялото ви ще се сдобие с по-висока енергийна честота.