Говори се, че един много вежлив човек започнал да нарича тиквата „виква“, защото не можел да се обръща на „ти“ към такова безценно растение. И в това има логика. Още от най-стари времена хората открили полезното приложение на тиквата

Дали тиквата е плод или зеленчук, спорът се разрешава с компромисното наименование плодов зеленчук, защото се отглежда за плод.

 

               Кое прави тиквата толкова специална за здравето?

         Меката част на тиквата съдържа много от важните микроелементи – калий, калций, магнезий, фосфор. Също и витамини от група В, РР фактор. Но тиквата е особено богата на провитамин А – бетакаротин. Това съединение е естественият щит на организма срещу вредното влияние на околната среда, то защитава клетките от раково израждане. Освен това меката част на тиквата изобилства от пектини – влакна, които меко изчистват стомашно-чревния тракт и подпомагат извеждането на радионуклеотидите от организма.

        Но не само меката част на тиквата е ценна. Установено е, че семките са най-полезната част от тиквата, като наред с другите лечебни свойства притежават и силата на афродизиак.Специалистите обясняват „родството“ им с виаграта с факта, че стабилизират кръвното налягане и засилват оросяването на органите с кръв. А тези функции са много важни за удовлетворителния сексуален живот.

При какви заболявания се използва тиквата?

            Наднормено тегло u затлъстяване

           Тиквата е прекрасно средство за отслабващите, тъй като е нискокалорична. Но за разлика от боба, зелето, репичките и други „груби“ представители на флората в двора, тя действа деликатно върху стомашно-чревния тракт. Тиква може да се яде в голямо количество без риск от обостряне на гастрита или подуване на стомаха.

          Проблеми със сърцето

         Тиквата е истинска панацея за биологичната ни „помпа“. Тя има силно диуретично действие и насища организма с калий. При хипертония и отоци се препоръчва да се изяждат не по-малко от 200 г тиква на ден, независимо от начина й на приготвяне.

         Заболявания на бъбреците

        Тиква за здраве и добър секс  Тиквеният сок е много полезен за здравето на отделителната система. Той се препоръчва при болести на бъбреците и пикочния мехур: цистит, пиелонефрит, камъни в бъбреците. За профилактика на организъм, склонен към образуване на камъни, е добре да се провежда веднъж на 2-3 месеца 3-седмичен курс на лечение с тиквен сок. Тиквеният сок се пие веднъж на ден – сутрин по 1 чаша.

  Захарен диабет 

      Прекрасно укрепва кръвоносните съдове при захарен диабет сместа от тиквен и прясно изцеден сок от портокал. Препоръчваната пропорция е 1:1, но тя може да се променя според личния вкус. Пие се по половин чаша 3 пъти на ден 15 минути преди хранене. За диабетиците е много полезно и така нареченото „мляко“ от тиквени семки. Приготвя се по следния начин: 2 чаши тиквени семки се стриват в керамичен съд, заливат се с 3 чаши гореща вода, след това се отцеждат. Полученото „мляко“ се изпива в рамките на деня.

  Безсъние

        Тиквен сок с мед преди лягане действа успокояващо на нервната система и осигурява спокоен сън през нощта. Количеството му се подбира индивидуално – от ракиена чашка до 2/3 чаена чаша.

   Глисти

   Тиквените семки са известно противоглистно средство. Рецептата за прилагането им не е сложна. Сутрин се прави клизма. 300 г сурови тиквени семки се почистват и счукват. Добавят се 50 г мед. Тази смес се изяжда на гладно в рамките на следващите 2 часа. 3 часа след процедурата се взема слабително на солна основа (магнезиев сулфат), а след още половин час се прави още една клизма.

 

Токсикоза

Тиквените семки са отлично средство срещу сутрешното гадене при бременните жени.

Натежали крака

Хората, които прекарват дълго време от деня прави, вечер могат да се отърват от болките в краката с помощта на компреси с тиквена кашица.

Хепатит и холецистит

При заболявания на черния дроб и пикочния мехур се препоръчва да се яде всеки ден каша от тиква с ориз, грис или овесени трици.

Как да  си изберем тиква?

Зрялата тиква е много плътна, месеста, тежка, без цепнатини и меки части. Окраската й е ярка и равномерна.

– Недозрялата тиква е безвкусна, а презрялата може да се окаже влакнеста. При покупка обърнете внимание на сорта.

– Традиционните яркооранжеви тикви не са много сладки, но в тях има повече бетакаротин. Те са подходящи за много ястия. Опитните кулинари често ги комбинират с други зеленчуци и зърнени храни.

– Розовите плодове на медената или динената тиква са сладки и много вкусни, когато са опечени.

 Как да съхраним тиквата?

Целите тикви се запазват в чудесно състояние няколко месеца при постоянна температура в сухо помещение. Ако площта позволява, те може да се поставят на пода в кухнята. Но оптималната температура за съхраняването им е около 15 градуса.

Разрязаната тиква „преживява“ 3 дни в хладилника. Това не е много удобно, ако оранжевата „дама“ е голяма, а семейството малко. В този случай оптималният начин за запазване е тиквата да се почисти, нареже или настърже и да се замрази в камерата на хладилника.